22 stycznia 2013


Przepis na TIRAMISU

A oto obiecany przepis na prawdziwe klasyczne włoskie TIRAMISU.

SKŁADNIKI:
200 ml kawy espresso 
40 ml włoskiego winiaku albo koniaku (np. Amaretto lub Disaronno)
4 żółtka
80 g cukru
1/2 laski wanilii
500 g serka mascarpone (oryginalny włoski serek)
około 150 g podłużnych biszkoptów
kakao (gorzkie)

WYKONANIE:
1. Przyrządzić świeżą kawę espresso (3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuścić w szklance wody), do której po ostudzeniu dodać alkohol.
2. Żółtka i cukier ubijać na puszystą masę tak długo, aż cukier rozpuści się całkowicie. Laskę wanilii naciąć wzdłuż nożem wydrążyć miąższ i dodać do kremu. Ubijając, dodawać po łyżeczce serek mascarpone.
3. Dużą prostokątną formę wyłożyć połową biszkoptów nasączonych połową kawy wymieszanej  z alkoholem. Następnie wyłożyć połowę kremu z mascarpone na biszkopty i wyrównać powierzchnię. Ułożyć resztę biszkoptów nasączonych roztworem kawowo - alkoholowym i przykryć resztą kremu. Wyrównać i przyprószyć kakao. 
4. Przykrywamy przezroczystą foli i wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia (najlepiej na noc wtedy wszystkie składniki przenikną się nawzajem).

WSKAZÓWKI:
1. Jeżeli chcemy otrzymać bardziej wyraziste w smaku tiramisu możemy dodać więcej alkoholu lub zamiast włoskich trunków użyć np. wyrazistej Metaxy - wtedy będziemy mieć tzw "pijane tiramisu" w wersji zdecydowanie nie dla dzieci i którego nie polecam przy robieniu po raz pierwszy.
2. Żeby uzyskać prawdziwy i niepowtażalny smak Tiramisu polecam użycie oryginalnego włoskiego Mascarpone, zdecydowanie lepsze walory smakowe i konsystencja różna od naszych krajowych serków a'la mascarpone.
3 Pamiętajcie aby ułożyć biszkopty w obydwu warstwach w tym samym kierunku (albo wzdłuż albo w szerz), ułatwi to krojenie.

SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz